Λαϊκή Ενότητα: Να μπει φρένο στο επικίνδυνο Σ/Ν για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Την αντίθεσή της στις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στο ποινικό κώδικα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αλλαγές συνιστούν οπισθοδρόμηση για την ποινική δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας και σε συσπείρωση των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων για να μπει φρένο στο επικίνδυνο αυτό νομοσχέδιο και τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, που ξηλώνουν θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών για χάριν της.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του νομικού κόσμου, σύσσωμων των δικηγορικών συλλόγων και επιστημονικών ενώσεων, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση προς ψήφιση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις επικείμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι τροποποιήσεις συνιστούν οπισθοδρόμηση για την ποινική δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας. Βασικές αλλαγές αποτελούν η σημαντική αύξηση των ποινών, η μετατροπή της αναστολής έκτισης ποινής από εξαίρεση σε κανόνα ακόμη και για πλημμελήματα με ποινές φυλάκισης από ένα έτος, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων της υφ’ όρων απόλυσης κρατουμένων. Επιπλέον, με το πρόσχημα της «επιτάχυνσης της διαδικασίας» προβλέπεται εκδίκαση των υποθέσεων από μονομελείς συνθέσεις, κατάργηση της ενδιάμεσων διαδικαστικών σταδίων και τσουχτερά πρόστιμα και παράβολα, που περιορίζουν ασφυκτικά τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και συνολικά την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, με αλλαγές στη δικονομία, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαλλάξει αστυνομικούς και λοιπούς προανακριτικούς υπαλλήλους που έχουν καταθέσει στην προδικασία, από την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται ως μάρτυρες στην ακροαματική διαδικασία, επιδιώκοντας να θωρακίσει τη βιομηχανία στημένων διώξεων σε βάρος αγωνιστών και διαδηλωτών.

Πρόκειται για μια ακραία συντηρητική αναδιάρθρωση του ποινικού δικαίου που μπορεί να έχει καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις. Πολίτες θα κινδυνεύουν με φυλάκιση ακόμη και για ιδιαίτερα ελαφριά αδικήματα, πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η διάλυση της ζωής και ο κοινωνικός στιγματισμός πολιτών για μικρομεσαία αδικήματα, η συμφόρηση των ακροατηρίων και των φυλακών, η στέρηση του φυσικού δικαστή είναι λίγες μόνο από τις συνέπειες του νομοσχεδίου. Με αυτόν τον τρόπο επίσης σκοπεύει να χτυπήσει το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους κοινωνικούς αγωνιστές, που κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή για ανύπαρκτα αδικήματα βάσει αυθαίρετων κατηγοριών!

Η κυβέρνηση παρακάμπτει την μεγάλη αντίδραση του νομικού κόσμου και τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις που στηρίζουν την αποποινικοποίηση μη σοβαρών συμπεριφορών και την αποσυμπίεση του σωφρονιστικού συστήματος. Η λογική του «να γεμίσουν οι φυλακές» είναι επικίνδυνη και μόνο να οξύνει μπορεί την κοινωνική περιθωριοποίηση και τις πραγματικές αιτίες της κοινωνικής παραβατικότητας.

Σκοπός της είναι η όξυνση της καταστολής και του θεσμικού αυταρχισμού, η θέσπιση δυσανάλογα αυστηρών και παράλογων ρυθμίσεων για να αξιοποιηθούν σε βάρος των κοινωνικών αγώνων και όσων αντιδρούν στην πολιτική της.

Καλούμε σε συσπείρωση των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων για να μπει φρένο στο επικίνδυνο αυτό νομοσχέδιο και τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, που ξηλώνουν θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών για χάριν της.