Μέσα στο Μάρτιο ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2023.

Η όλη διαδικασία δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις και, για τρίτη συνεχή χρονιά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Μάρτιο.

Ο φόρος που θα προκύψει σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα είναι προσυμπληρωμένες στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων θα γίνει το 2024, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, με τεκμαρτό τρόπο.

Ωστόσο προβλέπονται εξαιρέσεις, αφορούν τους νέους επαγγελματίες, όσους έχουν δραστηριότητα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους πολύτεκνους κ.λπ.

Το ανώτερο τεκμαρτό εισόδημα καθορίζεται στα 50.000 ευρώ. Βασικό κριτήριο για το ύψους του τεκμηρίου είναι ο κατώτερος βασικός μισθός. Το τεκμήριο μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.