Ινδοί αγρότες μπλόκαραν αυτοκινητόδρομους και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της βόρειας Ινδίας για να διεκδικήσουν διάφορα αιτήματα με αιχμή εγγυημένες ελάχιστες τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι αγρότες συνέχισαν επίσης να πορεύονται προς την πρωτεύουσα με τρακτέρ και κάρα.
Αγρότες στις βόρειες πολιτείες της Χαριάνα και του Παντζάμπ πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες κοντά σε σταθμούς διοδίων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, πραγματοποιώντας απεργία που υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα συνδικάτα εργαζομένων.
Το Samyukt Kisan Morcha (SKM), ένα συντονιστικό όργανο για συνδικάτα αγροτών, κάλεσε τα μέλη του να μην εργαστούν στα χωράφια τους την Παρασκευή. Το κάλεσμα για απεργία έρχεται εν μέσω μιας βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ αγροτών από τις βόρειες πολιτείες και της αστυνομίας, η οποία απέκλεισε αυτοκινητόδρομους για να τους εμποδίσει να πορευτούν προς την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί.
Πριν από την απεργία ο Πάβαν Κατάνα, ο ηγέτης της Bharatiya Kisan Union, δήλωσε: «Οι αγρότες έχουν κληθεί να αποφύγουν τη δουλειά στα αγροκτήματα ή να μην πάνε στις αγορές για αγορές».
Ο Jagjit Singh Dallewal του SKM επιβεβαίωσε ότι τα συνδικάτα των αγροτών θα συναντηθούν με την κυβέρνηση την Κυριακή. Είπε: «Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί ειρηνικά. Δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο. Θα απευθυνθούμε και στους αγρότες». Πρόσθεσε: «Την Κυριακή, αν δεν έχουμε κανένα θετικό αποτέλεσμα, τότε θα συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία».
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες ξεκίνησαν μια πορεία διαμαρτυρίας προς το Νέο Δελχί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για να απαιτήσουν εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, αλλά σταμάτησαν από την αστυνομία με χρήση δακρυγόνων και γκλομπ περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα.
Οι αγρότες κατασκηνώνουν στα σύνορα του Παντζάμπ και της Χαριάνα αφού εμποδίστηκαν από οδοφράγματα από σκυρόδεμα και μέταλλο. Η αστυνομία συνέλαβε ορισμένους διαδηλωτές. Οι αρχές ανέστειλαν επίσης την υπηρεσία κινητού Διαδικτύου σε ορισμένες περιοχές της Χαριάνα και απέκλεισαν λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ορισμένων ηγετών που ηγούται στις διαμαρτυρίες.
Οι διαμαρτυρίες έρχονται δύο χρόνια αφότου η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αποσύρει τους προτεινόμενους νέους νόμους για τη γεωργία αφού αντιμετώπισε παρόμοιες διαμαρτυρίες. Στον πυρήνα των τελευταίων διαμαρτυριών βρίσκεται ένα αίτημα για νομοθεσία που θα εγγυάται ελάχιστες τιμές στήριξης για όλα τα γεωργικά προϊόντα. Οι αγρότες θέλουν νομοθεσία που θα εφαρμόζει την προστασία σε όλα τα προϊόντα. Επίσης πιέζουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να διπλασιάσει το εισόδημά τους.
πηγή Morning Star