Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια» του Μονάχου.

“Ανεπιθύμητοι οι Πολεμοκάπηλοι” ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο του Μονάχου. Το “Aktionsbündnis gegen die NATO-Sicherheitskonferenz”, μια συμμαχία πολλών αριστερών ομάδων, κάλεσε σε διαμαρτυρίες ενάντια στη συνάντηση που λάμβανε χώρα στο πολυτελές ξενοδοχείο Bayerischer Hof, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά. Εκεί, συγκεντρώθηκαν πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, στρατιωτικοί και λομπίστες της αμυντικής βιομηχανίας.

“Πρόκειται για μια συνάντηση πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ”, δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της “Darmstätter Signal”, μίας ένωσης στρατιωτικών που έχει σχέσεις με το κίνημα για την ειρήνη.

“Χωρίς το ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία. Χωρίς την επέκτασή του προς τα ανατολικά, δεν θα υπήρχαν σήμερα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία”, τόνισε ο πρώην αντισυνταγματάρχης Jürgen Rose. Καυτηρίασε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ως “Συνδιάσκεψη Ανασφάλειας”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Yanis Varoufakis, εστίασε επίσης στις ΗΠΑ στην ομιλία του. “Τα ευρωπαϊκά κράτη είναι αποικίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, “είναι σκλάβοι της Wall Street, του τραπεζικού τομέα, των πετρελαϊκών κολοσσών”, τόνισε ο οικονομολόγος. Γι’ αυτό και διαμαρτυρίες όπως αυτή στο Μόναχο είναι τόσο σημαντικές.

Η αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους ενόψει του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα βρέθηκε στο επίκεντρο των διαμαρτυριών της αριστερής συμμαχίας. Παλαιστινιακές σημαίες κυμάτιζαν παντού, μαζί με τις κόκκινες σημαίες των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών οργανώσεων. Ένα μεγάλο μπλοκ Παλαιστινίων ηγούνταν της κινητοποίησης με μια ομάδα να φορά μπλε ιατρικές ποδιές ενώ κρατούσαν στα χέρια τους και ματωμένα δέματα που συμβόλιζαν τα νεκρά μωρά. Το μεγαλύτερο πανό είχε μήκος 45 μέτρα και περιείχε τα ονόματα 5.000 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, όντας μόνο ένα μικρό μέρος από τους περίπου 30.000 Παλαιστινίους θύματα του πολέμου.

Ο Varoufakis, αφού ενημερώθηκε ότι το σύνθημα “Από τον ποταμό έως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη” απαγορεύτηκε από την αστυνομία, διατύπωσε το αίτημα “για καθολικά δικαιώματα ανάμεσα σε δύο θάλασσες” στη Μέση Ανατολή. Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Clare Daly εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη “γενοκτονία” στη Γάζα που αποκαλύπτεται από τα social media και καυτηρίασε στην μαχητική ομιλία της τη συνενοχή της ΕΕ και των ΗΠΑ στα ισραηλινά εγκλήματα.

Συνολικά, 3.000 διαδηλωτές, περίπου όσοι και πέρυσι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αριστερού συνασπισμού. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ το DKP και η SDAJ, το κόμμα Die Linke, η MLPD, κομμουνιστές από την Τουρκία και τροτσκιστές, καθώς και η ομάδα “Perspektive Kommunismus”.

Ο Franz Haslbeck από το Aktionsbündnis δήλωσε στην junge Welt ότι ήταν γενικά ικανοποιημένος με την εξέλιξη της διαδήλωσης. Ωστόσο, δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης, θα ήθελε να δει μια μεγαλύτερη συμμετοχή. “Δυστυχώς, η διαμόρφωση της κοινής γνώμης γίνεται από τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης”, είπε, εξηγώντας έναν από τους λόγους για τους οποίους η κινητοποίηση δεν προσέλκυσε περισσότερους ανθρώπους. “Από την ανακήρυξη της “Zeitenwende” (ιστορικής καμπής), έχουμε βιώσει τα ΜΜΕ να κάνουν στροφή 180 μοιρών από το αίτημα για ειρήνη και να προβάλουν τον πόλεμο και τις προμήθειες όπλων”.

πηγή: junke welt