Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρονται από την Avdiivka

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την ανατολική πόλη Avdiivka, δήλωσε το Σάββατο ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη προέλαση της Ρωσίας από την κατάληψη της πόλης Bakhmut τον περασμένο Μάιο.

Η υποχώρηση, που ανακοινώθηκε καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη πυρομαχικών με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια να καθυστερεί για μήνες στο Κογκρέσο, αποσκοπούσε στο να σωθούν στρατιώτες από τον πλήρη περικύκλωση από τις ρωσικές δυνάμεις μετά από μήνες σφοδρών συγκρούσεων, δήλωσε το Κίεβο.

Ο υποστράτηγος Oleksandr Syrskyi, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε πιο ασφαλείς θέσεις έξω από την πόλη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό 32.000 κατοίκων.

“Αποφάσισα να αποσύρω τα τμήματά μας από την πόλη και να μεταφερθώ στην άμυνα από πιο ευνοϊκές γραμμές για να αποφύγω τον περικυκλωμό και να διατηρήσω τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών,” αναφέρθηκε ότι είπε σε δήλωση των ενόπλων δυνάμεων.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η αποχώρηση είναι το πιο σαφές σημάδι μέχρι στιγμής για το πώς το ρεύμα του πολέμου έχει γυρίσει υπέρ της Μόσχας, αφού η ουκρανική αντεπίθεση δεν κατάφερε να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές πέρυσι.

Η αποχώρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες συνελήφθησαν από τη Ρωσία στα τελευταία στάδια, δήλωσε ο ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy επαίνεσε τα στρατεύματά του για την “εξάντληση” των ρωσικών δυνάμεων στην Avdiivka και δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση αποχώρησης για να σωθούν ζωές.

Σε ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Zelenskiy παρακάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να αυξήσουν τις προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας και υπέδειξε ότι η αποχώρηση οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη όπλων.

“Τώρα, (ο στρατός) θα ανεφοδιαστεί, θα περιμένει τα σχετικά όπλα, τα οποία απλά δεν ήταν αρκετά, απλά δεν υπάρχουν αρκετά,” είπε. “Η Ρωσία έχει μακροβέγγαλα όπλα, ενώ εμείς απλά δεν έχουμε αρκετά.”

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Avdiivka μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων λόγω της έλλειψης πυρομαχικών, μετά από μήνες ρεπουμπλικανικής εναντίωσης στο Κογκρέσο σε ένα νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο. “Αυτό είναι το κόστος της απραξίας του Κογκρέσου,” δήλωσε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η κατάληψη της πόλης θα προσφέρει στον Πρόεδρο Vladimir Putin μια νίκη στο πεδίο της μάχης, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του τον επόμενο μήνα, και αποτελεί ένα ακόμη μικρό βήμα προς τον στόχο της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των δύο επαρχιών που αποτελούν την βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την μάχη στην Avdiivka αλλά ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις “βελτίωσαν τις θέσεις τους” στο μέτωπο του Ντόνετσκ.

πηγή Reuters