Η ακρίβεια αδειάζει το πορτοφόλι των λαϊκών στρωμάτων

Η ακρίβεια εξακολουθεί να συμπιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τις τιμές στα τρόφιμα να συνεχίζουν να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί ουσιαστικά την εκτίναξη των τιμών και περιορίζεται σε μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα βοηθώντας ουσιαστικά τα καρτέλ να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους.

Η εκτίναξη των τιμών που παρατηρείται στα ράφια έχει γίνει ξεφύγει από κάθε όριο. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που, όπως δείχνουν νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ακρίβεια ήταν τρομακτική και τον Ιανουάριο 2024.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε 8,3% σε ετήσια βάση. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως σταθερά τους τελευταίους μήνες, κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου που εκτινάχθηκε 67,4% καθώς και οι τιμές των φρούτων (14,2%) και λαχανικών (14,4%).

Διψήφια ήταν η αύξηση στις τιμές των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και χυμών φρούτων (11,7%), ενώ σημαντική ήταν η αύξηση και στα ψάρια (7,7%).

Υψηλές αυξήσεις συνέχισαν να σημειώνονται για έναν ακόμη μήνα στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων (12,7%), των πακέτων διακοπών (9,3%) και των κινηματογράφων – θεάτρων (7,9%). Χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων (3,6%) και των ειδών ένδυσης – υπόδησης (3,5%).

Ακόμη και από τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο τα νοικοκυριά πλήρωσαν παραπάνω, μόνο σε έναν μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τιμές δεν αλλά ζουν από τα μέτρα κατά της ακρίβειας και μάλιστα συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω ανεπηρέαστες.

+6,8% για το ελαιόλαδο,

+5,7% για τα αλλαντικά,

+4,6% για τα κρασιά,

+4,1% για το βούτυρο,

+3,4% για τις σάλτσες και τα καρυκεύματα.