Υπερψηφίστηκε αλλά με ρωγμές στα κόμματα το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Με τους ψήφους της ΝΔ, παρά τις διαφοροποιήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 176 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από την ακροδεξιά, το ΚΚΕ αλλά και ένα σημαντικό μέρος βουλευτών τόσο της κυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης που το στήριξαν.

Ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, αφού οι διαρροές από την ΚΟ της ΝΔ στην ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφτασαν τις 51, με 20 βουλευτές να καταψηφίζουν και 31 να απέχουν. Μάλιστα, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «ανατροπή του οικογενειακού θεμελίου» με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ισχυριζόμενος πως «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», ενώ άσκησε δριμεία κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές για «φροντιστήρια» και «πιέσεις» σε βουλευτές.

Διαφοροποιήσεις και στην αντιπολίτευση

Από ΣΥΡΙΖΑ απείχαν οι Παύλος Πολάκης, και  ο Όθωνας Ηλιόπουλος ενώ παρόν δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη. Ο Παύλος Πολάκης ς σε ανάρτησή του ανέφερε πως δεν δέεται «μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα».

Το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην ακολουθήσει την «γραμμή» του κόμματος, επιλέγοντας να μην υπερψηφίσει και μια πασοκική απόφαση συνεδρίου: ανάμεσα στους απόντες από την ψηφοφορία ήταν η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, και ο αναπληρωτής της, Απόστολος Πάνας, καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Κατερίνα Καζάνη και η Χριστίνα Σταρακά, ο Σταύρος Μιχαηλίδης και ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Μπαράν Μπουρχάν και ο Τάσος Νικολαΐδης, καθώς και οι Ανδρέας Πουλάς και Μανόλης Χνάρης.

Από την Νέα Αριστερά βρέθηκαν στην αποχή οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές.

Λαϊκή Ενότητα: Σταθερά υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, χωρίς προϋποθέσεις.

Η θεσμοθέτηση γάμου για ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί κατάκτηση των μεγάλων αγώνων του ΛΟΑΤΚΙ και ευρύτερα κοινωνικού κινήματος για ισότητα και όχι «παραχώρηση» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το συγκεκριμένο ζήτημα να παρουσιάσει ένα «φιλελεύθερο» προφίλ. Επιδιώκει, έτσι, να ανοιχτεί σε ακροατήρια που εκπροσωπούνται από  κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που βρίσκονται  σε κρίση, ώστε να παγιωθεί μακροπρόθεσμα ως κέντρο του πολιτικού συστήματος. Φυσικά, κάθε άλλο παρά σπάει το συνεχές της αναπαραγωγής ακροδεξιών και επικίνδυνων αντιλήψεων.

Το όψιμο «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι κίβδηλο. Εξάλλου, πρόκειται για μια κυβέρνηση που σταθερά επενδύει πάνω στον κοινωνικό συντηρητισμό, την ομοφοβία, την παραβίαση δικαιωμάτων και την ακροδεξιά μισαλλοδοξία. Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι συγχρόνως εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι. Υφίστανται καθημερινώς τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής που παραβιάζει και πλήττει ασύστολα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα! Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει και να περιθωριοποιήσει από την δημόσια σφαίρα την ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει στον λαό και την νεολαία.

Το κοινωνικό κίνημα παλεύει για πλήρη ισότητα στη ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις για όλους, για να πάψουν οι διακρίσεις σε βάρος κάθε ανθρώπου. Ο αγώνας αυτός δεν έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο όραμα του ατομισμού της ΝΔ και ευρύτερα των νεοφιλελεύθερων/ φιλο-Ε.Ε
δυνάμεων. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που έχουν αναστήσει την ακροδεξιά στην Ευρώπη και απειλούν ακόμα και το δικαίωμα στη άμβλωση. Είναι κομμάτι του αγώνα για εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.