Νέο χαράτσι στους ασφαλισμένους στα φάρμακα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η αλλαγή στη συμμετοχή των ασθενών, δηλαδή στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν, όταν τους συνταγογραφείται κάποιο γενόσημο, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνσή στις τσέπες των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά πάνω από 1.700 σκευάσματα που κυκλοφορούν.

Από την αρχή του έτους έπαψε πλέον να υπάρχει η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου (δηλαδή η τιμή από την οποία προσδιορίζεται και το ποσό της συμμετοχής του πολίτη) με τη λιανική τιμή που βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων.

Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου πάνω στην οποία ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς στην αγορά του (10% ή 25% ανάλογα με τον ασφαλισμένο), προσδιορίζεται πλέον με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Αυτό αφορά στα φάρμακα για τα οποία δεν ισχύει προστασία πατέντας και έτσι ως ασφαλιστική τιμή προσδιορίζεται συνήθως η τιμή του πιο φτηνού γενόσημου. Αν τώρα ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα πιο ακριβό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στην ίδια κατηγορία δηλαδή έχει την ίδια δραστική ουσία, τότε η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή θα πληρώνεται από τον ίδιο.

Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση που επιβαρύνει σημαντικά τις τσέπες των ασφαλισμένων παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις για υγεία και έχουν φτάσει με μνημονιακούς νόμους στο 6%. Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι υπάρχει συμμετοχή στα φάρμακα που φτάνει ως και στο 25% ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος των φαρμάκων δεν συνταγογραφείται.

Με σημερινές δηλώσεις του ο υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδης επέμεινε στην απόφαση αυτή με την δικαιολογία ότι υπήρχε σχετική διάταξη από το 2020 και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της.