Υπεγράφη η συμφωνία ΗΠΑ – «Ταλιμπάν»

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των «Ταλιμπάν» και της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων, προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι «Ταλιμπάν» με τις ΗΠΑ, στην Ντόχα του Κατάρ. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των «Ταλιμπάν» Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μάρτη. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους, ενώ οι «Ταλιμπάν» από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Σύμφωνα με την συμφωνία, η αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις. Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των «Ταλιμπάν» μέχρι τον Αύγουστο.